18 Ιαν Μαρμελάδα πορτοκάλι , σκέτη γλύκα !
Υλικά
5 πορτοκάλια
1 λεμόνι
ζάχαρη ( περίπου ένα πακέτο )
1 βανίλια
1 λίτρο νερό
Πλένουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι . Τα κόβουμε σε κομματάκια μαζί με την φλούδα τους και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα . Τα καλύπτουμε με νερό και τα βάζουμε σκεπασμένα στο πάγκο μας το λιγότερο για 24 ώρες .
Αφού περάσουν οι 24 ώρες τα αλέθουμε στο μούλτι χωρίς να γίνουν αλοιφή ( αφαιρώντας πρώτα τυχόν κουκούτσια και το νερό ! ) .
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μείγμα και το 1 λίτρο νερό να πάρει βράση . Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά ( στη μέση ) και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό .
Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε . Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση . Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια . Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, μέχρι να δέσει η μαρµελάδα .
Αν δεν τη καταναλώσουμε σχετικά σύντομα θα πρέπει να τη βάλουμε στο ψυγείο μας σε αποστειρωμένα βαζάκια.
*Τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια στο φούρνο . Τον ανάβουμε στους 150οC στις αντιστάσεις για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα , καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω , ξέχειλα , και σφραγίζουμε µε τα καπάκια . Τα γυρνάμε ανάποδα ( τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο ) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα . Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες ! Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα , τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο ! 😉 Αν και δεν θα μείνουν για πολυ !
Την συνταγή την βρήκα στο piperatoi.gr !
No Comments